AK Parti Adıyaman Milletvekili Dr. Murtaza Yetiş, TBMM’de gündem dışı söz alarak tarihi ve kültürel dokusuyla Güneydoğunun incisi olan Adıyaman’ın turizm potansiyeli hakkında bir konuşma yaparak, Adıyaman’ın marka kent olması gerektiğini söyledi.
Yetiş, Adıyaman’daki Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.Ö. 40 binli yıllara kadar uzandığının belgelendiğine vurgu yapılan konuşmasında 16 değişik medeniyete ev sahipliği yaparak, onlara yurt olmuş Adıyaman’da hepsinden tarihi kalıntılar, kültürel birikimlerin devralındığına vurgu yaptığı konuşmasında; “Bu özelliğiyle Adıyaman, kültür turizmi açısından sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli merkezlerinden biri olmaya adaydır.” Dedi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Dr. Murtaza Yetiş gündem dışı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’deki dünya kültür mirasına kayıtlı 10 yerden biri olan Nemrut Dağı ve Kommagene krallığının tamamı Adıyaman sınırları içinde yer almaktadır. Kommagene krallığına ait kalıntılar eşsiz bir medeniyeti sembolize ettiğinden dünya turizm Oscar’ı olarak bilinen Fijet tarafından altın elma ödülüne layık görülmüştür.
Kommagene krallığı bu topraklarda hükmetmiştir. Krallığın tarihsel kolları Adıyaman’ın şu anki merkezine kadar uzanmaktadır. Dünyada topraktan yapılan ilk düdüğü, 1500 yıl önce ilk kez çarkla yapıldığı belgelenen çömlekleri ve 30 bin eseri ile zengin Adıyaman müzesi de ziyaretçilerini beklemektedir.
Adıyaman merkezdeki Perre Antik kentinden Nemrut Dağı’ndaki Tümülüslere giderken tam anlamıyla tarihin içinde bir zaman yolcuğu yapılmaktadır. Yolculuk esnasında, Romalıların 2000 yıl önce yaptırdığı dünyadaki ikinci büyük köprü olan cendere köprüsü, kraliçelerin mezarı Karakuş Tümülüsü ve buradaki eşsiz sütunlar, medeniyetin yazlık yönetim merkezi Arsemia, krallığa ait Eski Kâhta Kalesi ve daha onlarca eşsiz yapıt misafirlerini adeta selamlamaktadır.
Adıyaman, içinde barındırdığı tarihi ve kültürel zenginlikler doğrultusunda bir marka şehir olmayı hak edecek kültürel mirasa ve tarihi zenginliklere sahiptir. Bu nedenle hükümetimizce hazırlanan 2023 hedefleri doğrultusunda turizm alanında ciddi hedefler ortaya konulmuş ve bu hedefler içinde Adıyaman ilimiz marka şehirler kapsamına alınmıştır. İlimizde mevcut olan havayolu ulaşımına, hükümetimizin fizibilite çalışmalarını başlattığı demiryolu da eklendiğinde kentin sahip olduğu potansiyel ile marka şehir olması daha da hızlanacaktır.
Adıyaman inanç turizminde de merkez olma şansına sahiptir. Farklı din, dil ve mezheplerin bir arada barış içinde yaşamayı başardıkları illerden biridir Adıyaman. Süryaniler Mor Petrus Kilisesinde özgürce ibadetlerini yerine getirmektedir. Diğer yandan ülkemizde kabrinin yeri belgelerle kesin olarak bilinen iki sahabeden biri olan Safvan Bin Muattal hazretleri Adıyaman’da medfundur. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak “Sahabe Kardeşliği” projesiyle, kutlu doğum haftası kutlamaları İstanbul’daki Eyüp Sultan’da başlayacak, Adıyaman’daki Safvan bin Muattal kabrinde son bulacak. Böylece İstanbul-Adıyaman hattındaki inanç turizmi yeni bir sürece girecek. Bu önemli projenin en kısa zamanda hayata geçmesi için buradan konuyla ilgili tüm taraflara çağrıda bulunuyoruz.
Sizin de bildiğiniz gibi dünyada, 300 milyondan fazla insan turizm sektöründe istihdam edilmektedir. Türkiye turizm gelirinde dünyada ilk 10 ülke arasında. Hükümetimizin 2023 hedefi ise ilk 5 ülke arasına girmek ve yılda 50 milyon turistin ülkemizi ziyaret etmesini sağlamaktır. Birçok tarihi ve doğal güzelliği bağrında bulunduran Adıyaman, dünyada eşine az rastlanır bir potansiyele sahiptir. 210 adet tescilli kültür varlığıyla adeta tarih fışkırmaktadır. Bunlardan sadece biri ya da bir kaçına sahip olan şehirlerin bile milyonlarca turist çektiği düşünülürse Adıyaman’ın marka şehir olma yönünde alacağı yol, başta yöre halkı olmak üzere ülkemize çok büyük avantajlar sağlayacaktır.” dedi.