. Kahta Rehberlik ve Araştırma Merkezi müdürü Abuzer Özdemir, üniversite sınavına girecek olan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
2022 YKS için geri sayım başladı. Sınava yaklaştığımız son haftada nelere dikkat etmeliyiz? Bu yıl TYT sınav süresi uzatıldı. TYT süresinin arttırılmış olması adaylardaki sınavı yetiştirebilme kaygısını azaltacaktır. Kahta Rehberlik ve Araştırma Merkezi müdürü Abuzer Özdemir, üniversite sınavına girecek olan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Motivasyonu yüksek tutmanın ve son günlerde stratejik davranmanın başarı üzerinde etkili olduğunu belirten Kahta Rehberlik ve Araştırma Merkezi müdürü Abuzer Özdemir, YKS için ailelere ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunarak önerilerini şöyle sıraladı:
SINAVA GİDERKEN YANINIZDA BULUNDURMANIZ GEREKENLER
TYT ve AYT’lerde fotoğraflı sınav giriş belgesi ve Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı bulunması gereklidir. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır.
SINAVA GİRECEĞİNİZ OKULLARI MUTLAKA GÖRÜN
TYT ve AYT’lerden önce sınav sabahı okulu bulmada ve okula ulaşmada sıkıntı yaşamamak için sınava girilecek okulların mutlaka öncesinde gidip görülmesi önemlidir. 2022-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. 2022-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. Adayların sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.
AİLELERİN TUTUMU ÖNEMLİ
Ailelerin sınav hakkındaki tutumları ile öğrencilerin sınava yaklaşımları doğrudan ilişkilidir. Aileler sınav hakkındaki duygu ve düşüncelerini ifade ederken iletişimlerine özen göstermeli, öğrencilerin sınava dair kaygılarını azaltacak en önemli etkenin ailelerinden alacakları güven duygusu olduğunu bilmelidirler. Sınav sonucuna odaklanmak yerine sınava hazırlık sürecinde göstermiş oldukları çaba ve emeğe vurgu yapılmalıdır.
OLUMLU DÜŞÜNME VE GAYRET, BAŞARIYI GETİRECEKTİR
Sınav yaklaştıkça stresiniz artabilir. Doğal bir kaygı yaşandığı unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle son haftada öğrencilerin kendilerini olumsuz düşüncelerden ve kaygılı kişilerden uzak tutması önemlidir. Olumlu düşünme ve gayretiniz başarıyı getirecektir. Öğrenciler sınavın nasıl geçeceğini düşünmek yerine “yapabilirim, başaracağım” şeklinde düşünerek sınava zihinsel olarak kendilerini hazırlamalıdırlar.
BESLENME VE UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ
Sınavdan önce yemek alışkanlığınızı mümkün olduğunca değiştirmeyin. Düzenli ve dengeli beslenmeye çalışın. YKS öncesi ve sınav sabahı her zamanki gibi beslenin. Sınavdan bir gün önce dışarıda yemek yenmemesine, fazla ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmasına, sınav sabahı her zamanki gibi kahvaltı edilmesine dikkat edilmelidir. Sınav sabahı rahat kıyafetler giymeye özen gösterilmelidir. Uyku düzeninizi son bir hafta sınav günü kalkacağınız saate göre ayarlamanızda fayda vardır. Sınav gecesi uykuya geçişte güçlük çekmemek için sınava yaklaşılan günlerde uyku düzenine dikkat edilmesi tavsiye edilir.
SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE DİNLENMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Sınavdan bir gün önce gününüzü sizi rahatlatan aktivitelere ayırabilirsiniz. Mümkünse dinlenmeye özen gösteriniz. O gün, öğrenciler kendilerini nasıl iyi hissediyorlarsa öyle vakit geçirmeliler. Psikolojik gerginlik yaşanmasına neden olacak ortamlardan/kişilerden uzak durmaya özen gösterilmelidir..
SINAV ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kahta Rehberlik ve Araştırma Merkezi müdürü Abuzer Özdemir, sınav esnasında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları sırasıyla vurguladı: 1.Sınava en iddialı olduğunuz testle sınava başlayın. En zayıf olduğunuz testi de en sona bırakın. Sınava zorlandığınız testle başlamanız size zaman kaybettireceği için diğer soruları yetiştirememenize sebep olabilir. Üniversite sınavında sorular %10 oranında da çok zor sorulmaktadır. Bunlar öğrenciler için "fren sorularıdır". Fren soruları testin hemen ilk sayfasında karşınıza çıkabileceği gibi son kısımdaki sorulara da denk gelebilir. Dolayısıyla henüz ilk sorularda zorlanınca asla motivasyonunuzu kaybetmemeli ve fazla oyalanmadan sonraki sorulara geçmelisiniz.
2.Hakkında hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakın. Çünkü 4 yanlış cevabınız bir doğruyu götürecektir. Eğer bir soruyu yanıtlarken belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayın. Çok iyi bir nedeniniz olmadıkça, doğru olduğundan emin olarak işaretlediğiniz bir seçeneği değiştirmeyin.”
3.Sadece SINAVA odaklanın.
Sınav esnasında sadece sınava odaklanılması ve sınav sonrasının düşünülmemesi gerektiğini belirten Kahta Rehberlik ve Araştırma Merkezi müdürü Abuzer ÖZDEMİR, “Dikkatinizi dağıtacak hayallere ve endişelere kapılmamalısınız. Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz zihninizin birkaç saniye dinlenmeye ihtiyacı vardır demektir. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanın. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin.
4.Cevaplarınızı gruplar halinde ( sayfa - sayfa) kodlayın. Bu durum size zaman kazandıracağı gibi "kaydırma" riskinizi de azaltacaktır.
Kodlamayı en sona bırakmanızın çok riskli olduğunu da unutmamalısınız” ifadelerine yer verildi
CUMARTESİ TYT BİTTİKTEN SONRA NE YAPILMALI?
Sınav sonrasında sınavla ilgili olumsuz değerlendirme yapılmamasına ve moral bozmamaya dikkat edilmelidir. Sınav bitmiştir, zihinde de bitirilmelidir. TYT’nin hemen ertesi günü uygulanacak AYT için öğrencilerin dinlenmeleri, keyifli bir şeyler yapmaları değerlidir. Zihin dinlendirilmelidir. Pazar günü sonucu %60 etkileyecek AYT ve Dil sınavı vardır. Odak alanı pazar günü yapılacak olan sınava çevrilmelidir.
Kahta Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak tüm öğrencilerimizin her zaman yanındayız. Bu hafta sonu sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.
Editör: İsmail KAYA