Ak Parti İlçe Başkanlığından başarısız/yetersiz diye alınan kişi, 2019 yılında Kahta Belediye Başkan adayı yapıldı ve daha önce halkın %85 destek sağladığı parti belediye başkanlığı seçimini kaybetti.
ÇETİNKAYA: KADERİNE RAZI OLAN KENT  KAHTA

İKTİDARIN VERDİĞİ İLE YETİNEREK KADERİNE RAZI OLAN KENT

KAHTA

 

Kahta İlçesi Adıyaman İline bağlı, batısında Adıyaman Merkez İlçe, kuzeyinde Sincik, doğusunda Gerger, kuzeydoğusunda Nemrut Dağı, güneyinde Samsat ve Atatürk Barajı Göl havzası yer almaktadır.

Kahta İlçesi iki belde, on yedi merkez mahalle, yüz iki köy ve yüz on beş mezradan oluşmaktadır. Merkez nüfus doksan bin, köy ve mezra nüfusu kırk bin olmak üzere toplam yüz kırk bin nüfusa sahiptir.

İlçenin temel geçim kaynakları tarım, hayvancılık, ticaret ve hizmet sektöründen oluşmaktadır.

İlçe yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir rezerve sahip olup, Türkiye de üretilen petrol miktarı itibarıyla Batman’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Kahta da bulunan petrol sahaları TPAO tarafından işletilmekte ve birkaç işçi istihdamı dışında ilçeye ciddi bir katma değer sağlamamaktadır. TPAO’nun ilçeye alt ve üst yapı çalışmalarına katkı sağlaması gerekirdi. Kâhta’da bulunan TPAO binası da Adıyaman’a taşınarak Kahta tamamen yok sayılmıştır.

Petrol sahalarında bulunan yerleşim alanların alt yapılarına katkı sağlamaları ve Kahta Spor adına gerekli katkının sağlanarak sponsor olması gerekir.

İlçenin ciddi sulu tarım alanı olan halkın geçim kaynaklarından biri olan ve sulu tarımın yapılarak pirinç, pamuk, tütün ve her türlü sebzelerin yetiştirildiği Fırat ve Kahta çayı havzası Atatürk Barajı göl suları altında kaldığından da vatandaşlarımız bu imkânlardan mahrum kaldı.

Atatürk barajı göl suyundan da Kâhta halkı yeterince faydalanma imkanına sahip olamadı, elektrik maliyetleri başta olmak üzere diğer sulama alet ve gereklerinin pahalı olması nedeniyle yeterince sulama imkanından faydalanmadılar.

Kâhta’da organize sanayi sitesi, küçük sanayi sitesi ve marangozlar sitesi olmak üzere halkın çalışma ortamı bulunduğu yerlerdir.

Kahta turizm ve ören yerleri bakımından da Türkiye’nin ve ilin en önemli yerlerine sahip bir kenttir. Commagene Krallığı merkezi Dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilen Nemrut Dağı, Arsemia, Eski Kahta Kaleleri, Cendere Köprüsü ve Karakuş Tepesi bulunmaktadır.

Ayrıca inanç turizm merkezlerinden biri olan Menzil’de ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Bu kadar önemli tarihi mekan ve eserlere sahip olan bir kentte yeterince turizm tesisi bulunmadığı gibi ilçe halkı bu katma değerden mahrum kalmaktadır.

Son yıllarda badem, nar ve diğer bahçecilik üretiminin yaygınlaşması ilçeye ciddi bir katma değer sağlamaktadır.

Devlet hizmetleri iktidarlar/hükümet kanalıyla son zamanlarda da Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yürütülmektedir. Devletin asli görevleri vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak, eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme vb. hizmetleri sunmaktır.

Kâhta’nın siyasi yapısı daha çok muhafazakâr /gelenekçi bir yapıya sahip olup daha çok sağ partilerden yana tercihlerini kullanırlar. Ak Partinin kuruluşundan bu yana da %85 destek vererek aralıksız iktidar partisine destek vermiş bir kent.

Kahtalı olup da iktidar partisinden milletvekili ve parti yönetiminde görev almış; Dengir Fırat, Ahmet Aydın ve Mehmet Metiner gibi önemli şahsiyetler bu partide görev yapmıştır.

Ak Parti iktidarına aralıksız en üst seviyede siyasi destek veren bir kent halkı acaba iktidardan da aynı şekilde hak ettiği hizmetleri alabiliyor mu?

Hükümetin temel görevleri halkın gündelik hayatını kolaylaştıracak alt ve üst yapı çalışmaları için gerekli   harcama bütçesini oluşturarak bu kaynakları yerinde ve verimli bir şekilde kullanmasını sağlamaktır.

Bu kadar tarihi/kültürel ve ekonomik kaynakları sahip bir kentin idari ve siyasi olarak da iyi yönetilmesi ve halkın temel ihtiyaçlarını ve gündelik hayatını kolaylaştıracak projeler ortaya koyarak toplumun refah seviyesi yükselterek gerekli katkının sağlaması ile mümkündür.

Kişisel kanaat ve düşüncemle iktidarın ilçenin gelişmesi için gerekli katkı ve desteği sağlamadığını iki örnekle açıklamaya çalışacağım.

Birinci örnek alt yapı çalışmalarıyla ilgili iktidarın Kâhta’ya yeteri kadar önem vermediğini, Atatürk Barajının yapılması ile yıllarca adeta hapis yaşayan halk Nissibi Köprüsü yapılması ile bir nefes aldı ama aradan on yıllar geçmesine rağmen Fırat nehri üzerinde kurulan köprü ile Kâhta arasında bulunan ve  yaklaşık 50 km yol çalışması adeta yılan hikayesine döndü, bir türlü bitirilemiyor. Acaba ilin milletvekilleri ve yöneticileri bu yolu hiç görmediler veya kullanmadılar mı?

Kahta ile Sincik/Kahta Gerger  arasında bulunan yollar yıllardır herhangi bir çalışma ve genişletme çalışması olmadığı gibi, yeni bir yol çalışması da bulunmamaktadır.

Kahta Adıyaman arasında bulunan yol da yıllardan sonra nihayet bitirebildi.

Kahta İlçe merkezinin yol ve alt yapı çalışmalarını anlatmaya gerek yok birkaç ana cadde dışında mahalleler arasında bulunan sokakların hali acınacak durumda.

İlçenin kanalizasyon suları üç ana merkezden şehir dışı çıkmakta ve kanalların büyük bir kısmını üstü açık ve şehrin tüm atık sularının toplandığı düzgün/modern bir arıtma tesisi bulunmamaktadır. Salgın hastalıklara adeta davetiye çıkarılmaktadır.

İlçenin siyasi olarak nasıl yönetildiği bir örnek ile açıklamaya çalışacağım. Turanlı ailesinin 2013 yılında Ak Parti’den istifa/ ayrılması ile birlikte  ilçe başkanlığına getirilen şahıs 2016 darbe teşebbüsünden sonra 2017 yılında  yetersiz veya başarısız görülerek görevden alındı ve yerine yeni bir şahıs getirildi.

Ak Parti İlçe Başkanlığından başarısız/yetersiz diye alınan kişi, 2019 yılında Kahta Belediye Başkan adayı yapıldı ve daha önce halkın %85 destek sağladığı parti belediye başkanlığı seçimini kaybetti. İlçe başkanlığından alınan ve belediye başkanlığı seçimini kaybeden kişi, hiçbir şey yaşanmamış gibi şimdi de milletvekili seçimlerine hazırlanıyor, parti cenahında itibar/destek görüyor ve ilçenin en güçlü adayları arasında yer almaktadır.

2017 yılında Ak Parti ilçe başkanlığına getirilen ve halen görevi başında bulunan kişi her girdiği seçimde partinin oylarını düşürerek yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Her halde 2023’de yapılacak seçimleri de kaybettikten sonra görevden almayı düşünüyorlar. Tabi ki düşünecek mecalleri kalırsa.

Değerli dostlar iktidarın Kâhta’ya ve seçmene verdiği önem / değer bu kadar, yapmaları gereken ve asli görevleri olan işler için sürekli halkın kendilerine minnet duymalarını beklemeyi adeta bir görev sayıyorlar.

Kahta Yönetilmiyor, Kâhta İdare Ediliyor.

Kemal ÇETİNKAYA

25 Ağustos 2022

 

 

 

Editör: İsmail KAYA

Bu Habere Tepkiniz Nedir? Bu haber 2022-07-25 20:41 tarihinde yayınlandı. 3587 Defa okundu.