Kahta İlçesi sınırları içinde yer alan Kommagene Krallık Ailesi'nin anıt mezarlarının bulunduğu tarihi Karakuş Tümülüsünde kafeteryada yangın çıktı.
Karakuş Tümülüsü önünde bulunan kafeteryada yangın çıktığı ihbarını alan Kahat İtfaiye ekipleri olay yerine hızlı bir şekilde intikal etti.
Etrafı ahşapla kaplanan kafeterya itfaiye ekiplerinin tüm çabasına rağmen kül olmaktan kurtarılamadı.
Yangının nasıl çıktığı hakkında net bir bilgiye ulaşılamadı.
Karakuş Tümülüsü: Nemrut Milli Parkında Kadınlar Anıt Mezarı olarak adlandırılan bölgede bulunmaktadır. Nemrut Dağı giriş noktası olarak belirlenen Karakuş Tümülüsü Milli Park Koruma alanı içerisindedir.
Karakuş Tümülüsü, tarihi M.Ö 1.yy’a dayanan Kommagene Krallığına ait bir anıt mezardır. Güney bölümündeki sütun üzerinde Kartal, doğu tarafındaki sütünlarda Aslan ve Boğa, batı tarafındaki sütnde ise ( M.Ö 1. yy ) Kommagene Krallık ailesine ait bir anıt mezardır. Güneydeki sütun üzerinde Kartal, doğudaki sütunlar üzerinde Aslan ve Boğa, batıdaki sütun üzerinde ise Kral 2. Mithridates’in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması vardır. Doğudaki sütun üzerinde yer alan yazıta göre, bu mezar 2. Mithridates’in annesi İsias, kızkardeşi Antiochis ve yeğeni Aka’ya aittir. Laodike’nin kabrinin üzerinde “ O tüm kadınların en güzeliydi “ yazmaktadır.
Doğu, Batı ve Güney yönlerinde dörder sütun yapılmış olmasına rağmen günümüzde sadece 4 sütun kalmıştır. Bunlardan ikisi Doğu’da, biri ise Batı’dadır. Güney’de ise Karakuş yer almaktadır.
Editör: İsmail KAYA