Kürtçe'nin eğitim dili ve resmi dil olması talebiyle 9 Kürt partisinin oluşturduğu “Kürt Dili Platformu”, başlattıkları kampanya kapsamında taleplerini Birleşmiş Milletlerin (BM) gündemine de taşıyacak.
Kürtçe'nin eğitim dili ve resmi dil olması talebiyle 9 Kürt partisinin oluşturduğu “Kürt Dili Platformu”, başlattıkları kampanya kapsamında taleplerini Birleşmiş Milletlerin (BM) gündemine de taşıyacak.
Kürtçe'ye dönük asimilasyon politikalarına karşı bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokrat Partisi- Bakur (KDP-B), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi’nden oluşan 9 Kürt partisi, “Kürt Dili Platformu” oluşturup bir kampanya başlattı.
“Bugün adilimiz yarın milletimiz” sloganıyla Kürtçe'nin eğitim dili ve resmi dil olması talebiyle başlatılan kampanya kapsamında 10-11 Kasım’da Diyarbakır’da bir çalıştay düzenleyecek olan partiler, yol haritalarını belirleyecek.
Düzenlenecek çalıştayla Kürtçe'nin eğitim dili ve resmi dil olarak kabul edilmesi için 3 ayaklı bir strateji izlenecek. Bu stratejinin ilk ayağını, Kürt siyasi partilerinin belirlenen talepleri gündemlerine alıp, bu konuda oluşturacakları kamuoyu ile Kürtçe'nin resmi dil kabul edilmesi ve eğitim dili olmasını bir toplumsal talebe dönüştürmesi oluşturuyor. İkinci ayağında, hükümet ve bürokrasi nezdinde girişimlerde bulunarak bu taleplerin iletilmesi yer alıyor. Stratejinin üçüncü ayağını ise, Türkiye’nin taraf olduğu anlaşma ve sözleşmeler dikkate alınarak, konunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınması oluşturacak.Konu, “insan hakkı ihlali”, “azınlık hakkı ihlali”, “çocuk hakları sözleşmesinin ihlali” başlıkları altında BM gündemine taşınacak.Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) daha önce Kürtçe'nin Kırmanckî (Zazaca) lehçesini “Tehlike Altındaki Diller Atlası"na almasından hareketle UNESCO’nun bir bütünen Kürtçe için harekete geçirilmesi hedefleniyor.
SIDKI ZİLAN: DİLİMİZE STATÜ İSTİYORUZ
Oluşturulan Kürt Dili Platformu’nda yer alan Azadi Hareketi’nin Siyasi İşler Sorumlusu Avukat Sıdkı Zilan, devletin Kürt siyaseti üzerindeki baskısı karşısında 9 Kürt partisinin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Zilan, “Böyle bir şeye karşı ayakta kalmak, cevap olmak çok önemli. Bu hem çok anlamlı hem de bizi gururlandırıyor. Hani diyor ya ‘beka sorunu’, bizim de beka sorunumuz var” dedi.
Bir yol haritası belirlemek için düzenleyecekleri çalıştaya dikkat çeken Av. Zilan, çalıştayda üç grup oluşturmayı planladıklarını, bu gruplardan birinin içte halka yönelik çalışmalar yürüteceğini, ikinci grubun Ankara odaklı taleplerle uğraşacağını, üçüncü grubun ise uluslararası çalışma yürüteceğini ifade etti.
Grupların yürütecekleri çalışmaların odağını, Kürtçe'ye statü kazandırılmasının oluşturacağını söyleyen Zilan, hukuki boyuttaki girişimlerinin nasıl olacağını ise, şu sözlerle dile getirdi: “Türkiye’nin taraf olduğu anlaşmalar var. O anlaşmalar Türkiye’deki mevzuattan, Anayasa ve yasalardan üstündür. Türkiye bunlara gözünü kapatamaz. Çocuk Hakları Sözleşmesi, milli haklar, azınlık hakları, UNESCO var. Kampanya konuyu gündeme getirme ve hukuki mücadele şeklinde yürüyecek. UNESCO zaten ‘Kürtçe'nin Kirmanckî lehçesi yok olmayla karşı karşıyadır’ demişti.”
Editör: İsmail KAYA