Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' münasebetiyle bir mesaj yayınlayarak, 5953 sayılı Basın İş Yasası'nın 1961 yılında çalışan gazeteciler lehine 212 sayılı yasayla değiştirilmesinin yıldönümü olan 10 Ocak tarihinin "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlandığını hatırlattı.
Basın emekçilerinin hak ve özgürlüklerinin korunmasında AGAD olarak büyük bir mücadele verdiklerini ifade eden Aslan "1961 yılında basın çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını sağlayan 212 sayılı yasa tüm çabalarımıza ve mücadelemize rağmen geçen 58 yıla rağmen bir türlü ihtiyaç duyulan düzeye gelemedi. Üzülerek belirtmek isterim ki, bu yasada ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılmaması iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına ve toplu işten çıkarmalara zemin hazırlamaktadır. Bunun yanında ülkemizde halen basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlükleri 58 yıldır halen tartışma konusudur.Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti (AGAD) olarak bağlı bulunduğumuz Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile birlikte yerel basının sorunlarını sürekli olarak gündeme getirerek ‘medyaya can suyu öneriler’ başlığıyla gerek hükümet nezdinde gerekse TBMM'de gurubu olan partilerle yaşadığımız sorunları paylaşıyoruz. Öte yandan yine yaşadığımız sorunları 'Alternatif Türkiye Medya Platformu' adı altında sürekli gündeme getirerek mücadelemize devam ediyoruz." diye konuştu.
Öte yandan AGAD olarak 2018 yılında Adıyaman'da hem ulusal hem uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını dile getiren Aslan " Türkiye'nin en geniş kapsamlı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun 57. Başkanlar Konseyi Toplantısı'nı Adıyaman'da gerçekleştirdik. Türkiye'nin bir çok ilinden 200'ü aşkın Cemiyet Başkanları'nın katıldığı 57. Başkanlar Konseyi Toplantısı vesilesiyle misafirlerimiz Adıyaman'ı yakından tanımış oldu. Yine Adıyaman'ın tanıtımına büyük katkılar sağlayan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı üyelerini Adıyaman'da ağırladık. Kazakistan'dan gelen Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Joyamergen ve yönetim kurulu üyeleri ile Adıyaman'da ki tüm kamu kurum ve kuruluşlarını, Sivil Toplum Örgütlerini ve tarihi turistik yerleri gezerek ilimiz hakkında geniş kapsamlı bilgiler verdik. Adıyaman'ın marka şehir olması adına basın meslek örgütü AGAD olarak bize düşen görevi fazlasıyla yapmaktayız, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.
Sözlerinin devamında çalışan gazetecilerin toplumun sadece gözü, kulağı, sesi değil, aynı zamanda konuya muhatap kurum ve kuruluşlara yol gösterici olduğunu vurgulayan Aslan " Üzülerek belirtmek isterim ki yerel gazetecilerimizin gündeme getirdiği veya eleştirisel bir yorum getirdiği bir konu, konuya muhatap bir çok kurum ve kuruluş tarafından 'muhalif basın' damgası ile yaftalanmaktadır. Bir şehir ve o şehirde yaşayan halk , kendini ancak ve ancak basın kuruluşları ile ifade edebilir, onlar sayesinde varlığını ulusal ve uluslararası platformlarda güçlü bir şekilde duyurabilir. Sorunları yazan, bunun yanında sorunların çözümü için yol gösteren gazetecilerimizi algı operasyonları ile suçlamak kabul edilemez. Örneğin; her defasında Adıyaman'da bir trafik sorunu olduğunu ve ulaşım ağlarının hala 100
yıl önce yapılan yollarla idare edildiğini önlem alınmadığı taktirde önüne geçilemez sorunların oluşacağını sürekli gündeme getiren gazetecilerimizin bu serzenişi maalesef kulak ardı edildi. Ve yine maalesef geçtiğimiz günlerde iki gencecik üniversiteli öğrencilerimizin trafik kazasıyla yaşamını yitirmesi tüm Adıyaman kamuoyunu derin bir acıya sevk etmiştir. Taktiri ilahi veya kader diyebiliriz. Ancak şu da unutmamalı ki 'kader gayrete aşıktır". Gayret olacak ki kaderi güzel olsun. Ama görüyoruz ki, kimsenin bir Adıyaman gayreti ve derdi yok. Gazetecilerimizin uzun yıllardır gündeme getirdiği köprülü kavşak (battı-çıktı) haberlerinde, nüfusu hızla artan ve trafik sorunun gün be gün çıkılmaz bir hale geldiği Adıyaman için ne derece elzem olduğu her defasında dile getirilmiştir. Ancak zamanında müdahale edilmemesi iki cana mal olmuştur. Buradan iki genç kardeşimize tekrar Allah'tan rahmet , kederli ailelerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Umudum odur ki bundan sonra yetkililerin bu tür konularda özellikle yerel basınımızın gündeme getirdiği konularda art niyet taşımayarak sorunun kaynağına ciddiyetle yaklaşmalarıdır. Bu vesile ile başta Adıyaman'da faaliyet gösteren ve Adıyaman'ın sorunlarını cesurca , fedakarca gündeme getiren yerel gazetecilerimizin ayrıca ulusal medya ve ajans temsilcilerinin, radyocularımızın, internet haber sitelerinin '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' nü en içten dileklerimi kutluyor bu kutsal meslekte başarılarının daim olmasını diliyorum. Yaşamını yitirmiş olan bütün gazetecileri de rahmetle anıyorum." ifadelerini kullandı.
Editör: İsmail KAYA