Kahta ilçesinde 42 yaşındaki girişimci, 20 sene meslek edindiği kuyumculuğu bırakarak kendi imkanları ile kurduğu çiftlikte solucan gübresi üretmeye başladı.
Uzun yıllar boyunca kuyumculuk yapan Osman Okan, kurmuş olduğu solucan gübresi çiftliğinde ellerine altın yerine solucan gübresi aldığında daha mutlu olduğunu söylüyor.
Okan, Kahta Haber muhabirinin sorularını yanıtlarken, yaptığı araştırmalar sonucunda insanlığa en faydalı şeyin organik besin olduğunu, bunun yolunun ise tamamen doğal bir şekilde üretilen solucan gübresinden geçtiği için kuyumculuktan bu mesleğe geçtiğini belirtti.
2735 metrekare alan üzerinde 1350 metrekare kapalı alanda kurduğu tesiste kendisi dahil beş kişiye istihdam alanı oluştuklarını belirten Okan, şunları söyledi:
" Bu işe başlayacağımı söylediğimde çevremdeki kimse inanmıyordu. Kuyumculuğu bırakıp solucan gübre üretmek herkese tuhaf geliyordu. Ama ben sabah evden çık akşama kadar işyerinde otur tekrar eve gelmekten bıkmıştım. Çok düşünme aşamasından sonra bu işi yapmaya karar verdim. Artık ben akşam eve giderken bedensel olarak yorgun fakat manevi olarak huzurlu gidiyorum. Çünkü halkın sağlıklı beslenmesine katkı sunuyorum. ‘’
İlçeye yakın büyükbaş hayvan çiftliklerinden hayvan gübresi alarak onlara da katkı sunduklarını ifade eden Okan, solucan organik gübrenin ziraat Mühendisi gözetiminde en az altı aylık bir süreç sonunda hazır hale geldiğini, ürünü en çok bölgesindeki üreticilere sattığını, diğer bölgelerden de müşterilerinin olduğunu belirtti.
Solucan gübresinin daha çok sebze, meyve ve çiçek üretiminde tercih edildiğini aktaran Okan, kendi ürettikleri solucan gübresini çiftliğin etrafında oluşturduğu doğal bahçede kullandığını, geçen yıl 4 dönümlük alana ektikleri çileğin çok rağbet gördüğünü, bu gübreyi kullanan üreticilerin diğer organik olmayan gübreyi asla kullanmadıklarını anlattı.
Bir yıldır tüm dünyayı ve ülkemizi olumsuz yönde etkileyen COVİD-19 hastalığından korunmanın ana etkeni doğal beslenme olduğunu, organik beslenmenin yolunun ise organik solucan gübre kullanmak olduğunu, bu süreçte insanların daha çok organik gıdaya yöneldiğini, dolayısıyla solucan gübresinin giderek daha çok ilgi gördüğüne sözlerine ekledi.
Editör: İsmail KAYA