UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı'na yabancı turist ziyaretçi akını devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan, "güneşin doğuşu ve batışının dünyada en güzel izlendiği yer" olarak nitelendirilen Kahta sınırlarında bulunan Nemrut Dağı, her gün yaklaşık bin yerli ve yabancı turist ağırlıyor.
Kommagene Krallığı'na ait 50 metre yüksekliğinde, 150 metre çapında tümülüs ve dev heykellerin bulunduğu, bin 150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı zirvesinde güneşin doğuş ve batışını hiç görmedikleri güzellikte izleyenler gördükleri manzara karşısında hayranlıklarını gizleyemiyorlar.
İlk defa Nemrut Dağına geldiğini söyleyen Ermenistan eski Milletvekili Aragats Akhoyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nemrut Dağına hayran kaldığını, gençlerin burada davul zurna eşliğinde halay çektikleri sırada çok heyecanlandığını, bir an buradaki heykellerin canlanacağını düşündüğünü söyledi.
Akyohan duygularını şöyle ifade etti. ‘’ Bu güzel mekanda gençler burada milli kültürel bir gösteri yaparak kardeşlik mesajı vermek, buradaki insanlar ile tanışıp kaynaşmak istiyoruz. Nemrut Dağına ilk defa geldim fakat buralar bana hiç yabancı gelmedi, kendi vatanımız gibi burayı da seviyoruz. Eskiden de atalarımız burada beraber yaşamış, bizlerde onlar gibi tekrar kardeş olarak beraber yaşamalıyız.’’
Ermeni bir öğrenci Gayane Kirakosyan ise bu tarih kokan mekanda kendisini anlatılmayacak kadar mutlu hissettiğini, Türkiye’ye geldiğinde ilk uğrayacağı yerin Nemrut Dağı olacağını ifade etti.
İzmir’den Nemrut’a ailesi ile beraber gelen Hakan Yılmaz, Nemrut’u daha önce görmediği için şimdi çok şeyler kaybettiğini, güneşin gerçekten bu kadar güzel doğduğunu hayatında ilk defa burada gördüğünü ve manzaranın adeta büyüleyici olduğunu kaydetti.
Yabancı turist grup daha sonra doğu terasında koçari dansı ve krallar oyununu oynadı.
Nemrut Dağı Milli Park görevlileri bu yıl turist sezonun çok hareketli geçtiğini, hafta sonları turist sayısının bini bulduğunu, en çok Japonya, Amerika, Kore ve Fransa gibi ülkelerden sürekli ziyaretçi geldiğini söyledi.
Editör: İsmail KAYA