Turizmin gelişmesi için en büyük lokomotif güç yerel yönetimlerdir. Yıllardan beri Adıyaman ve Kahta da görev yapan yerel yöneticiler hassasiyeti ve duyarlılığı gösteremediler. Halka öncülük ve rehberlik edemediler.
Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan bir ilidir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. Doğusunda Diyarbakır, kuzeyinde Malatya, batısında Kahramanmaraş, güneyinde Gaziantep ve Şanlıurfa illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 7.871 km²,İlin toplam nüfusu yaklaşık 640 bin civarındadır. , Adıyaman Merkez İlçe, Kahta, Besni Gölbaşı ,Gerger, Sincik, Samsat ve Tut olmak üzere yedi ilçesi bulunmaktadır. En büyük ve gelişmiş ilçeleri Kahta ve Besni ilçeleridir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin batısında Akdeniz Bölgesiyle birleşen noktada yer alan Adıyaman, 16 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, ,Komagene Krallığının kurulduğu tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri.
Besni Antep/ Halep Ticaret Yolu üzerinde yer alması ve kervanların konaklama yeri olması nedeniyle, Kahta ise Nemrut Dağı gibi sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle Adıyaman’ın önemli ilçelerindendir.
Adıyaman’ın tarihi yerleri, Nemrut Dağı ,Arsemia Antik Kenti ,Eski Kahta Kalesi , Yeni Kale, Cendere Köprüsü, Perre Antik Kenti (Pirin) Karakuş Tümülüs’ü, Sesönk (Dikilitaş)
1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Nemrut Dağı, Arsemia Antik Kenti, Cendere Köprüsü, Eski Kahta Kalesi
Perre Antik Kenti, Palanlı Mağarası, Adıyaman Müzesi, Kahta Sahili, Oturakçı Pazarı, Besni Şire Pazarı, Ulu Camii. Adıyaman Kale, Aziz Paul Süryani Kilisesi gibi ziyaret edilip gezilecek yerlerdir.
Tarihi geçmişi ve turizm kaynakları bu kadar zengin olan Adıyaman turizmden yeteri kadar katma değer sağlayamadığı gibi yeteri kadar turizm geliri elde edemiyor.
Adıyaman’ın turizmden hak ettiği yeri ve payı almamasının bir çok nedeni vardır. Türkiye’nin turizm potansiyeline baktığımızda yerli ve yabancı olmak üzere iki sınıfa ayırabiliriz.
Bunlardan birincisi sahil turizmi diğeri ise tarihi yerlerin ziyaret edildiği inanç turizmi akla gelmektedir. Adıyaman geçmişi ve tarihi eserleri ile gezilecek yerlerin başta Nemrut Dağı Ören Yeri olmak üzere birçok tarihi yere ve mirasa sahip olmasına rağmen turizmde istediği gelişmeyi gösterememektedir.
Adıyaman bir Mardin veya Nevşehir(Kapadokya) olmayabilir ama en az onlarla yarışabilecek bir kapasite ve imkan mevcuttur.
Adıyaman’da turizmin gelişememesinin temel sebeplerinden biri kentte bir turizm kültürünün oluşmaması, altyapının gelişmemesi, barınma ve konaklama yerlerinin yetersiz olması ve var olanların da istenilen kalite ve seviyede olmamasından kaynaklanmaktadır.
Devletin ve merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin ilde turizmin gelişmesi için yeterli kaynak ayırmadıkları ve gerekli tanıtımın yapılmadığını görmekteyiz.
Adıyaman İlinde yaşayan halkın, siyasilerin ve iş insanlarının da yeterli turizm kültürüne sahip olmadıkları/duyarlı olmadıkları ve gereken hasiyetin gösterilmediğini müşahede etmekteyiz.
Turizmin gelişmesi için en büyük lokomotif güç yerel yönetimlerdir. Yıllardan beri Adıyaman ve Kahta da görev yapan yerel yöneticiler hassasiyeti ve duyarlılığı gösteremediler. Halka öncülük ve rehberlik edemediler.
1990 yılların ortalarında itibaren yabancı turistlerin Doğu ve Güneydoğu'yu ziyaret etmelerinde ciddi bir azalma olmak beraber, son on yıldır inanç turizmi dediğimiz yerli turist sayısında ciddi artışlar olmaktadır.
Turizm yatırımları çevreye ve doğaya en az zarar veren yatırımlar olup, şehre ve halka ise katma değeri en çok olan bir yatırım alanıdır.(Bacasız fabrikalar)
Adıyaman şehir merkezi ile özellikle Kahta İlçesinde bulunan tarihi ve turistik yerlere son yıllarda bir çok yerli ziyarette bulunmaktadır.
Gelen ziyaretçilerin bir çoğunun kendi araçları ile ziyarette bulunmaları sebebiyle kent içerisinde trafik yoğunluğu ve konaklama ve park yerlerini yetersiz olması sebebiyle gelen ziyaretçiler mağdur olmakta ve kente yeterli kadar harcama yapmadan şehre hiçbir katkı/gelir olmadan bu ziyaretler sonuçlanmaktadır.
Yerel yönetimler ile Turizm İl Müdürlüğünün kente gelen ziyaretçilerin daha rahat gezmeleri ve konaklamaları için gerekli mesire ve park alanlarının sağlanması gelen misafirlerin şehirde daha fazla kalmalarını ve harca yapmaları için gerekli mekan /konaklama alanlarının sağlanması için gerekli emniyet ve güvenlik tedbirlerin alınması gerekir.
Adıyaman’ın turizmde hak ettiği yeri ve payı alması için başta merkezi hükümet ve yerel yönetimler olmak üzere ,siyasi partilerin, ticaret ve meslek örgütlerini, sivil toplu örgütlerinin ve en önemlisi de halkın gerekli hassasiyet gösterilmesi ve turizm kültürünün oluşturulması ,kente gerekli alt yapı çalışmaların tamamlanması ve yeteri kadar kaliteli ve bakımlı konaklama ve dinlenme alanlarının yapılması gerekir.