Çelebi Nar'ın hasat ve depolanması hakkında bilgi verdi

Ziraat Mühendisi Mehmet Çelebi, Narın Hasat, Ambalajlaması ve Depolanması hakkında bilgiler verdi.
Çelebi Nar'ın hasat ve depolanması hakkında bilgi verdi

Ziraat Mühendisi Mehmet Çelebi, “Bölgemizde yaklaşık 2000 yıl öncesinde tarımı yapılan ve son yıllarda dikimine oldukça rağbet edilen Narın hasadında çeşide özgü irilik ve rengi aldığında ve kalikslerin dışa doğru kıvrılmaya başladığı devrede çeşitlere ve bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle ağustos sonunda başlar kasım ortalarına kadar devam eder. Nar uzun çiçeklenme dönemi nedeniyle olgunlaşması farklı zamanlarda olur.

Bu yüzden nar hasadının 2 defada yapılması gerekir. İlk hasadın özellikle iri ve rengini almış narların hasadıyla başlanmalı ki kalan sürede Nar ağacının #yükünün hafiflemesiyle ve sulama suyunun kesilmesiyle de dalındaki diğer narların kısmen irileşmesi sağlanacaktır. Hasadın geniş bir zaman periyoduna yayılması, işçi bulma ve pazarlamadaki sıkışıklığa da engel olur.

Hasat sonbahar erken donlarından ve yağışlardan önce bitirilmeli ve meyveler üzerinde 1-2 mm uzunluğunda sap kalacak şekilde makasla yapılmalıdır. Hasatta buna dikkat edilmediğinden Özellikle hasat esnasında meyveleri yere düşürmekten, hastalıklı meyvelerin ayıklanması ve darbelerden korunması meyve çürümesini önleyeceğinden dolayı kaliteyi arttırır.

Ayrıca kasalara mümkün oldukça iki sıradan fazla meyve dizilmemelidir.” dedi.

Ziraat Mühendisi Mehmet Çelebi, “Narların ambalajlanması malın satış ve pazarlanması açısından oldukça önemlidir. Meyvelerin seçiminde, boy boy ayrılıp paketlenmesi pazar açısından özellikle ihracatta önem arz etmektedir. Narların seçme ve boylamasının elle yapılması daha uygundur. Meyveler seçilirken birbirine değmeyecek şekilde paketlenmesine dikkat etmek gerekmektedir. Narlar meyve kabuğunun özel yapısı dolayısıyla çeşitli koşullarda 4 - 6 ay süreyle depolanabilmektedir.

Narlar depolanmaya çok uygun olduğundan ve kışın fiyatının 2-3 kat arttığından oldukça karlı, iyi bir yatırımdır.

Narların depolanmasında en emin ve en az kayıpla ulaşılacak başarı ek masraflara rağmen modern soğuk hava depolarıdır. Sıcaklık ve nisbi nemi ayarlanabilen bu depolarda 1-3 derecede yüzde 80-90 nisbi nemle meyveler muhafaza edilebilirler.” dedi.

Benzer Haberler