Turanlı’dan Tütün Üreticilerine Önemli Uyarı

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı’dan Tütün Üreticilerine Önemli Uyarı
Turanlı’dan Tütün Üreticilerine Önemli Uyarı

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, 2026 yılı tütün alım sezonu öncesinde üreticilere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Kahta Ziraat Odası Başkanlığı’nda, ilçede Ege menşeli ve Virginia türü tütün alımı yapan firma yetkilileri, muhtarlar ve tütün üreticilerinin katılımıyla kapsamlı bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, üreticilerin emeklerinin hak ettiği değeri bulabilmesi için tütün üretiminde kalite standartlarının eksiksiz uygulanmasının büyük önem taşıdığı vurgulanırken, alım sürecinde uygulanacak kalite kriterleri hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıldı.

Firma yetkilileri, bu sezon kalite esaslı bir fiyat politikası uygulanacağını belirterek; kaliteli, temiz, iyi işlenmiş, usulüne uygun kurutulmuş ve sınıflandırılmış tütünlerin daha yüksek fiyatlarla satın alınacağını, kalite standartlarını karşılamayan ürünlerin ise düşük fiyatla değerlendirileceğini ifade etti.

Toplantıda özellikle tütünlerin mutlaka file içerisinde kurutulması gerektiğine dikkat çekildi. Filede kurutulan tütün ile yerde kurutulan tütün arasında kalite açısından ciddi fark oluştuğu belirtilirken, yerde kurutulan ürünlerin kalite kaybına uğrayacağı, fiyatının önemli ölçüde düşeceği ve kalite kriterlerini karşılamaması halinde alıma kabul edilmeyebileceği bildirildi.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, üreticilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için hasat, dizim, filede kurutma, muhafaza ve balyalama süreçlerinde gerekli özeni göstermelerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Açıklamada, “Kaliteli üretim yapan üreticilerimiz emeklerinin karşılığını daha yüksek fiyatlarla alacak, ilçemiz tütününün kalitesi ve itibarı daha da güçlenecektir. Tüm üreticilerimizi belirlenen kalite kurallarına titizlikle uymaya davet ediyor, 2026 tütün sezonunun bol kazançlı ve bereketli geçmesini temenni ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.